Çatı membranları ile ankraj türleri

Düz Çatı Rehberi – Bölüm 2

Düz çatı kılavuzumuzun ilk bölümünde eğimli ve düz çatılar arasındaki farklar, düz çatının şematik yapısı ve oluşan yükler anlatıldı. Bu ikinci bölümde, çatı kaplama membranları ile farklı ankraj türlerini ele alınacaktır.

​​​​​​​Çatı membranları ve ilgili katmanlar, kuvvetli rüzgarlar nedeniyle ayrılmaya karşı emniyete alınmalıdır. Bu, "Su geçirmez yalıtımlı çatılar için teknik düzenlemeler - Eğimli çatı yönergeleri" bölümünde belirtilmiştir. DIN EN 1991-1-4:2010-12 "Yapılar üzerindeki eylemler – Genel eylemler - Rüzgar eylemleri" içindeki özellikler de dikkate alınmalıdır. Ankraj söz konusu olduğunda alınabilecek üç olası yaklaşım vardır: yükler, bağlama ve mekanik sabitleme.

Yükleri kullanarak ankraj

​​​​​​​Çakıl ve çatı yeşillendirme, en yaygın olarak, gevşek bir şekilde bağlanmış çatı membranlarını sabitlemek amacıyla yükleri kullanmak için kullanılır. Çoğu durumda, çatı yeşillendirme zaten geliştirme planının bir parçasıdır. Bu tip ankraj için çeşitli malzemeler kullanılarak çatı yüzeyinin görünümü iyileştirilebilir. Yük malzemesi ayrıca çatı membranını UV ışınlarından korur. Öte yandan, binanın yapısı bu yükten ek strese maruz kalabilir. Diğer bir risk, uygulanan malzeme arasında toz birikmesi ve yağmur suyunun yıllar içinde akıp gitmemesidir. Bir sızıntı durumunda, kaynağı bulmak zor olabilir ve normalde yalnızca tam bir yenileme sorunu çözebilir. Yük malzemesinin uygulanması bile sorunlara neden olabilir. Kullanılan çalışma ekipmanı nedeniyle çatının su geçirmez tabakasında hasar meydana gelebilir ve bu nadir görülen bir durum da değildir.
Auflast

PU bağları kullanarak ankraj

PU yapıştırma kullanılarak yapılan ankrajlarda en büyük dezavantajlar çatı kaplama membranlarının yapıştırılmasında yaşanır. Bağlı bir sistemin başlangıçta bağlantısı (yapışması) yoktur ve önce sabitlenmesi gerekir. İşleme sırasında karşılanması gereken ancak pratikte şantiyelerde nadiren karşılanabilen birçok sınır koşulu vardır. Bunlar arasında, işleme sıcaklığı, doğru yapışma hacmi, yapı malzemesinin nem içeriği ve yük taşıma sisteminin yüzey özellikleri bulunur. Yapıştırıcının sınırlı raf ömrü ve boş yapışkan kaplarının zaman alıcı uygun şekilde atılması da iş yükünün artması anlamına gelir. Ayrıca her pozisyonun ayrı ayrı bağlanması gerektiği gerçeği, müteahhit için muazzam miktarda ek çaba anlamına gelir.

Yüklenici, herhangi bir hasar oluşması durumunda kapsamlı bir sigorta yaptırmasını sağlamalıdır. Ancak bu, ancak büyük bir görev olabilecek montajı belgelemeleri durumunda mümkündür. Bu, sıcaklık, nem içeriği, yapışma hacmi ve yüzey özellikleri gibi gerekli tüm temel koşulların belgelenmesi gerektiği anlamına gelir. Pratikte bunu uygulamak zordur veya hiç uygulanmaz. Sonuç olarak, hasar durumunda riski neredeyse her zaman yüklenici taşır.

​​​​​​​Bununla birlikte, toplumun artan sürdürülebilirlik endişeleri, yapıştırmalı çatı konstrüksiyonlarının sökülmesi, ayrılması ve bertaraf edilmesi ya imkansız olduğu ya da ancak büyük bir çaba ile mümkün olduğu için, yapıştırma ile ankraja karşı muhalefet getirir.
PU Kleben

Bitüm bağları kullanarak ankraj

​​​​​​​Çatı membranının yapıştırılmış bitümlü membranlarla sabitlenmesi her zaman yangın riski taşır. Yangından korunmaya özel dikkat gösterilmelidir ve tüm şantiyelerde (örneğin benzin istasyonlarında) bitüm çatı membranını yapıştırmak için bir brülör kullanmak her zaman mümkün değildir. Ek olarak, diğer tüm yapıştırılmış çatı konstrüksiyonlarında olduğu gibi, her bir pozisyon ayrı ayrı yapıştırılmalıdır ve bazen ek bir astar kaplaması da gereklidir.
Bitumen kleben

Mekanik bağlantı elemanları kullanarak ankraj

Mekanik bağlantı elemanlarıyla ankraj, daha önce tartıştığımız sistemlere göre birçok avantaj sunar. Örneğin, sıcaklık, hava durumu, yüzey özellikleri veya bina kullanımı nedeniyle işlemede herhangi bir kısıtlama yoktur. Yangın yükü ile ilgili olarak, yapıştırılmış yapıların aksine, Endüstriyel Direktif olarak adlandırılan DIN 18234'e göre sertifikasyon olmaksızın mekanik bağlantıların kullanımına izin verilir. Mekanik sabitleme ile tüm çatı paketi tek bir iş adımında sabitlenir ve bu nedenle montaj süresi söz konusu olduğunda yüklenici için en ekonomik çözümdür.
Mekanik bağlantı elemanlarının montaj işlemi, bir montaj aleti yardımıyla veya elle manuel olarak yapılabilir ve tanımlı ve anlaşılır bir montaj şekli sunar. Hasar durumunda kanıt sağlamak son derece basittir: Yüklenici, ilk boyuta göre gerekli sayıda bağlantı elemanı takmışsa, yüklenici tarafında herhangi bir kusur yoktur.
​​​​​​​Çatı kaplamasının sökülmesi gerekiyorsa, ayrı ve çevre dostu atık bertarafı için ayrı katmanların temiz bir şekilde ayrılması da sorun değildir.
Setzgerät

Dikişli bağlama

​​​​​​​Su geçirmez levhaların mekanik olarak sabitlenmesi, geleneksel olarak doğrusal bir tutturma şeklinde yapılır. Bu tip sabitleme ile, genellikle çatı kaplama membranının dikişine veya üst üste binen alanına ayrı bir bağlantı elemanı takılır. Sabitleme kombinasyonu her zaman alt tabakaya bağlı olarak değişebilen bir baskı plakası ve bir bağlantı elemanından oluşur. Gerilme plakasının konumu her zaman çatı kaplama membranının kenarından en az bir santimetre içerdedir ve çatı üreticisi tarafından belirtilir. Yapıyı yalıtmak için çatı membranları birbirine kaynaklanır. Kaynak dikişinin boyutu dört ila beş santimetredir, yani çatı kaplama membranlarının üst üste binmesinin nedeni, sızdırmazlık derzinin genişliği, stres plakasının boyutları ve stres plakalarının kenarından çatı kaplama membranına olan mesafedir.
Saumbefestigung

Raylı bağlantı

​​​​​​​Çatı kaplama membranlarının mekanik olarak sabitlenmesi için başka bir seçenek, bir raylı bağlantının kullanılmasıdır. Burada, kaynaklı ve sızdırmaz çatı kaplama membranına bir ray profili takılır ve ayrıca su yalıtımı için membran şeritlerle kaplanır. Çatı kaplama membranlarının yalnızca düşük miktarda bindirme gerektirmesi ve bağlantı elemanları arasındaki bağlantı boşluğunun optimize edilebilmesi çok büyük bir avantajdır, çünkü bu sayede trapez profil çatı dikiş ızgarasından bağımsız olarak üzerinde çalışılabilir.
Schienenbefestigung

Mekaik bağlantının avantajları

Çatı membranlarının mekanik olarak sabitlenmesinin sayısız faydası vardır. Membranların gevşek bir şekilde döşenmesi, sızdırmazlığa belirli bir esneklik ve hareket kabiliyeti verir. Conta ve alt tabaka arasında düzlemsel bir ayrım da yerinde kalır. Alt tabakadan gelen hareketler ve stres taşınmaz. Ortaya çıkan buhar basıncı da düz bir düzlemde dengelenir, yani sızdırmazlık tabakasının altındaki nemden dolayı kabarcık oluşumu olmaz. Yük olmadığı için mekanik sabitleme, ahşap yapılar veya çelik trapez profiller gibi hafif tabanlı çatılar için de idealdir. Sabitleme işlemi özellikle hızlıdır ve kaynakları korur çünkü sızdırmazlık yapısının tüm katmanları ve ayrıca kenarların sabitlenmesi tek bir iş adımında tamamlanabilir. Çatı membranını daha sonra sökmeyi seçerseniz, gevşek bir şekilde döşenen membranlar da avantajlıdır. Gevşek bir şekilde döşendiğinde, katmanları ayrı ayrı sökmek ve bunları ayrı ayrı geri dönüştürmek veya imha etmek kolaydır.

​​​​​​​Düz çatı kılavuzumuzun bir sonraki bölümünde ön boyutlandırmaya bakacağız. Hangi etkileyen faktörlerin rol oynadığına ve ilk boyutlandırmayı oluşturmak için hangi parametrelerin gerekli olduğuna bir göz atacağız.

Düz çatılar için ürün portföyü

Bir sabitleme uzmanı olarak EJOT, farklı yüzeyler için çeşitli düz çatı bağlantı elemanları sunar.


DAHA FAZLA

BAŞKA SORULARINIZ MI VAR?

Bize bir mail yazabilirsiniz.
​​​​​​​infotr@ejot.com


DAHA FAZLA REHBER

Daha fazla bilgi için diğer kılavuzlarımızı da okuyun.